IKUT IKUTAN

Saturday, April 28, 2012

BERSIH vs TIRAMISU





assalamualaikum...hye sume..


arini 28 april 2012...
jom g BERSIH .. sempat lagi nih..
stat kul 2 kan,,skrg baru kul 1200 tgh hri (mase update entry)
jom jom jom... sempat lagi nk g meramaikan rakyat Malaysia kat DM nuh...0nff
kiki... minat plak aku nk BERSih BErsih nih...BERSIN ade la...kann~
dah la malas story mori about bersih..
cuma nk share sumting..
share ape??jum tgk kat bawah ni...
taaadaaaa...

resipi dan cara nk bt kek tiramisu~

resipi ni aku jupe mase duk kodek2 tenet.. so nk share sama2 la...sape yg bleh bt tu,pas la cni ckit ye... hhehe... .
macam macam cara org bt tiramisu nih...insyaALLAH rasanya sama..
..jom kite terjah dia punya bahan-bahan yang diperlukan ..

::berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan::


_1gulung kek swiss roll kopi_
_250gm keju cream [philidephia]_
_150ml yogurt asli_
_1/2 cawan gula_
_1 biji lemon [ambil jus perahannya]_
_serbuk nescafe_
_larutan agar-agar
_1/4 cawan air_
_1 sudu kecil serbuk agar-agar_


camne ?? senang je kan nk dapatkan bahan-bahan tu kan...
ape lagi jom kita buat...
tp kena taw caranya la cmne nk mula..nk letak ape dulu.. t kang salah cara xjadi plak tiramisu tuh....jom amik taw ccara dia plak cmne...
hheheh

:: cara cara cara cara - how to start ::

1. Kek swiss roll dihiriskan nipis.
2. Masakkan larutan agar-agar sehingga mendidih.
3. Pukul keju, gula dan yogurt sehingga gebu.
4. Masukkan perahan jus lemon dan kacau lagi.
5. Masukkan larutan agar-agar dan kacau rata.
6. Susunkan hirisan kek dalam bekas kaca atau gelas.
7. Tuangkan adunan keju dan rata.
8. Letakkan lagi hirisan kek dan tuangkan lagi adunan keju tadi.
9. Ayakkan serbuk nescafe dan sejukkan sebelum dihidangkan

senang je kan..xperlu guna dapur gas or pape pun...
jimat letrik nih..heheh...
tp kena sejukkan la....lau ade peti ais leh letak lam peti ais tuk sejukkan.
tp lau yang berada di asrama (kolej) cam aku, leh guna cara lain la tuk sejukkan dessert nih...
_idea bernas : tumpang makcik cafe punya peti ais_

by the way
ada pesanan skit taw~:

Desert ini memang agak moist dan lembut..
so kena makan gunakan sudu.. tapi memang sedappp.














menarik kan dia punya pic nih..jom buat nak??


okbai~ selamat mencuba !

No comments:

Post a Comment