IKUT IKUTAN

Saturday, October 29, 2011

ROSAK OTAK?? jum terokai sesama...

salam semua..
dah lame xupdate blog mia nihh...
rase rindu pun ade....hehe..
malas nk ckap panjang..


kat sini  mia nk kongsi sesuatu ngn korang sume iaitu


 10 sebab yang merOsaKKan OtaK


1.TIDAK MENGAMBIL SARAPAN PAGI. 
Otak merupakan organ yang paling banyak menggunakan tenaga, iaitu sebanyak 25% daripada keperluan tenaga badan. Tidak mengambil sarapan pagi menyebabkan paras gula dalam darah menjadi rendah dan mengurangkan bekalan nutrisi pada otak. Banyak sel-sel otak akan mati dan keseluruhan otak akan menjadi kurang aktif pada hari tersebuit.
2. TERLEBIH MAKAN. 
Tidak bermakna makan berlebihan menyebabkan otak menjadi semakin baik. Makan berlebihan menyebabkan banyak darah dialirkan kepada perut dan usus untuk tujuan pencernaan, menyebabkan kekurangan darah yang sampai kepada otak. Ini mengakibatkan mengantuk, malas dan hilang daya focus.
3. MEROKOK. 
Asap rokok sangat merbahaya kerana mengandungi pelbagai racun dan boleh membunuh banyak sel-sel otak.
4. MENGAMBIL GULA BERLEBIHAN. 
Gula yang berlebihan dalam badan boleh mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Ia juga boleh mengganggu perkembangan otak yang sihat.
5. MENGHIDU UDARA TERCEMAR. 
Otak merupakan pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia. Menghidu udara tercemar menyebabkan kerosakkan sel-sel otak. Berkawan dengan perokok juga mendedahkan kita kepada asap rokok yang sangat merbahaya kepada otak.
6. TIDUR YANG BERLEBIHAN. 
Tidur adalah baik untuk kesihatan otak kita. Namun tidur yang berlebihan menyebabkan otak kurang aktif dan melemahkan daya fberfikir seseorang.
7. TIDUR DENGAN MENUTUP MUKA. 
Tidur sambil meniarap dan menekup muka ke bantai atau menutup dengan buku atau lengan boleh menyebabkan banyak gas karbon dioksida terperangkap dan disedut semula semasa bernafas. Ini boleh menybabkan otak kekurangan oksigen.
8. KURANG BERIMAGINASI. 
Berfikir merupakan satu cara yang baik untuk mengasah otak kita. Kurang berimaginasi menyebabkan tahap kecerdasan otak menurun.
9. JARANG BERFIKIR.
Jarang berfikir menyebabkan otak kita menjadi lembap dan tidak aktif. Maka, selalu berfikir akan melatih otak kita berkerja dan meningkatkan keupayaan otak kita.
10. TIDAK MEMBACA AL-QURAN. 
Al-Quran merupakan kalimah-kalimah Allah s.w.t. Membacanya akan memberi banyak manfaat kepada badan kita termasuklah mengaktifkan otak kita dan mengelakkannya daripada rosak. Tidak membaca al-Quran menyebabkan otak kita menjadi dungu dan dangkal.

No comments:

Post a Comment